maandag 23 april 2018

Zinnen met voegwoorden

Voegwoorden kun je vaak herkennen door de . Met voegwoorden wordt het verband tussen (de inhoud van de) . Nevenschikkende voegwoorden koppelen twee zinnen aan elkaar die gelijkwaardig zijn. Het woord neven betekent naast, en het woord schikken betekent . Hij leest een boek en zijn broer kijkt televisie. Met een voegwoord verbind je zinnen met elkaar en geef je het verband aan tussen die zinnen.

Hier vind je uitleg met veel duidelijke voorbeelden. Een samengestelde zin herken je aan dat er meerdere persoonsvormen in zitten. Een nevenschikkend voegwoord verbindt twee zinnen of deelzinnen die even belangrijk zijn.


Ze zijn gelijkwaardig en staan als het ware naast elkaar. De bovengenoemde voegwoorden kunnen, zoals in deze voorbeelden, een. Een voegwoord verbindt twee zinnen , maar er zijn veel verschillende voegwoorden. Bijvoorbeeld: Ik houd van koffie en thee.


Controleer ook of je ziet dat de twee hoofdzinnen op dezelfde manier . Mag een zin met een onderschikkend voegwoord beginnen, zoals in Rianne viert haar verjaardag later.

Tussen deze bijzin en de gehele zin bestaat een onderschikkend verband. De bijzin zelf is echter weer opgebouwd uit twee bijzinnen die door het voegwoord. Met de voegwoorden omdat en want kun je een reden aangeven. Ik ga naar huis, want ik ben best moe.


Samengestelde zinnen die bestaan uit twee (of meer) hoofdzinnen noemen we nevenschikkend. In verband met de onderdelen zinsbouw en stijl ga ik slechts . In de laatste zin staat . Online taallessen met natives. Deze zinnen hebben allemaal een nevenschikkend voegwoord omdat de onderstreepte zinnen hoofdzinnen zijn.


Je kunt dat heel eenvoudig . Sommige voegwoorden zijn nevenschikken wat wil zeggen dat ze gelijkwaardige zinnen - twee hoofdzinnen of twee bijzinnen - met elkaar verbinden. De voegwoorden want en omdat zijn erg verwant, maar zijn niet helemaal gelijk. Want is een nevenschikkend voegwoord : in de erop volgende zin staat de p. Er is een verschil tussen nevenschikkende en onderschikkende voegwoorden.


Bij nevenschikkende voegwoorden. Het voegwoord geeft aan welke relatie de twee zinsdelen of woorden . Zo mag men het voegwoord en, dat taalelementen aaneenschakelt, niet. Vaak staat tussen de delen een komma of een voegwoord (allebei kan ook), maar dat hoeft . Het verbindt woorden, woordgroepen, zinsdelen of .

Kleur het voegwoord dat twee zinnen aan elkaar maakt. Let op: Niet in alle zinnen staat een voegwoord. Soms staat het voegwoord vooraan de zin. Bindwoorden: voegwoorden en verwijswoorden Bindwoorden. Opbouw van de activiteit en varianten.


Learn with flashcards, games, and more — for free. Ook hier geldt dat discussies over het al dan niet beginnen van zinnen met voegwoorden veel meer in het Nederlands spelen dan in het . En toch hebben de twee zinnen precies dezelfde structuur: eerst komt de. Deze presentatie over samengestelde zinnen is bruikbaar voor groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts